Melmelada de Gínjol

Una melmelada eixerida com aquest fruit injustament oblidat. D’origen llunyà, el ginjoler es cultiva a casa nostra des de fa segles. La seva fusta és apreciada dels lutiers i altres artesans de la fusta, i amb el seu fruit en podem fer una melmelada sorprenent. El gust i la textura recorden el dàtil o la figa seca, amb qui comparteix propietats emoŀlients i potència nutritiva.

Pot de 220 g.

Ingredients: gínjols, sucre de canya daurada ecològic, suc de llimones ecològiques.

El gínjol és el fruit del ginjoler (Zizyphus jujuba), un altre fruit oblidat que caldria recuperar. És originari d’Àsia, i els xinesos n’han arribat a seleccionar fins a 400 varietats. S’ha de dir que els Grecs ja el coneixien, i que van ser els Àrabs qui en van difondre el seu cultiu arreu de la Mediterrània. A casa nostra, no fa pas gaires anys era força abundant, ja que s’adapta molt bé al clima d’aquí i no necessita gaires atencions. Però poc a poc, per diverses raons, es va anar abandonant: creix a poc a poc, té unes espines temibles, i el seu fruit no és gaire més gran que una oliva.

Tot i això, el gínjol té propietats nutritives tan contundents com el dàtil o a la figa (molt de sucre i una quantitat important de proteïnes). A més, és expectorant i des de molt antic se’n feia un xarop per a combatre la tos.

El seu gust recorda a una poma àcida quan és ferm i de color verd, i es va acostant al del dàtil quan madura, tornant-se marró clar i agafant una consistència molt curiosa. També s’asseca molt fàcilment, i es poden confitar per convertir-los en dàtils xinesos.

La melmelada de gínjol és força dolça i consistent, ideal pel berenar. Queda’t més content que un gínjol sense necessitar la nucella!

INTERCOOPEREM

Scroll Up