Projectes de dinamització

 

Els Corremarges també participem en diversos projectes de dinamització i intercooperem amb d’altres entitats de la zona per a treballar un dels objectius de la nostra cooperativa: el bon viure de les comunitats rurals.

2024: Ruralitats comunitàries

Ruralitats Comunitàries és un projecte d’intercooperació, impulsat per les cooperatives l’Aresta, la Boqueria, els Corremarges, Obrint Portes, Al Centro la vida, Tres Cadires i l’Olivera, que vol fer de la Vall del Corb i, en extensió, les ruralitats catalanes, espais de vida digna on tot tingui la mesura de la gent que les habita.

La iniciativa té com a objectiu la creació d’habitatges rurals dignes, omplint cases buides que es malmeten poc a poc; així com la dinamització d’una cadena agroalimentària local i artesana que fomenti una activitat econòmica de qualitat en els sectors de la producció, transformació i comercialització. Els resultats principals de Ruralitats Comunitàries seran quatre proves pilot de solucions habitacionals innovadores, com les cooperatives d’habitatge i la masoveria, que milloraran la qualitat i el nombre d’habitatges en zones rurals; l’impuls d’un nou obrador cooperatiu de transformats vegetals i la consolidació d’obradors cooperatius ja existents.

2022: Paisatges cooperatius

Paisatges Cooperatius és una iniciativa de cooperació que realitza activitats per l’aprofitament sostenible de les plantes silvestres. El projecte pretén dinamitzar els territoris de la Vall del Corb i les Garrigues Baixes a través del treball conjunt entre les cooperatives Tres Cadires (Arbeca), Al centro la vida (Maldà), John-Fil (L’Espluga Calba), Els Corremarges (La Sala de Comalats) i la futura cooperativa Pontelana. Es tracta d’una iniciativa per comprendre millor el nostre entorn a través de la posada en valor de les possibilitats de les plantes silvestres del territori, que les cooperatives integrants aprofiten des de diferents àmbits: el tèxtil, l’agroecològic, el gastronòmic i el cultural.

Entre d’altres, Paisatges Cooperatius es materialitza en rutes de descoberta i reconeixement de plantes silvestres comestibles, tintòries i licoreres, aprofitades per les diferents cooperatives que integren el projecte. L’objectiu de la iniciativa és contribuir a tenir un territori enxarxat i cooperatiu per poder viure de manera sostenible i coherent amb l’entorn que ens envolta. Això és possible si transformem la nostra relació amb la natura i els seus recursos: de l’extracció a la cooperació.

Custòdia del territori

La custòdia del territori és una eina de conservació del paisatge i la seva biodiversitat que no es contradiu amb processos productius com l’agricultura ecològica o la recol·lecció de fruits i plantes silvestres. Creiem que la custòdia és una figura interessantíssima per empoderar la societat i conscienciar de la importància de la protecció de la biodiversitat. Som socis de la Xarxa per la Conservació de la Natura que és l´entitat de referència en aquest tema.

Utilitzem la custòdia de finques agràries per utilitzar els recursos silvestres presents en el seu entorn i alguns dels fruits que fem servir en les nostres elaboracions provenen de finques en custòdia. Al 2022 vam redactar una guía de recol·lecció sostenible, on la custòdia del territori pot tenir un paper important en la cooperació entre recoŀlectors i propietaris de finques.

També utilitzem la figura de la custòdia agrària en el projecte d’aprenentatge i servei Natura km 0, en què els alumnes de vuit centres educatius aprenen a relacionar-se amb la natura més propera.

INTERCOOPEREM

Scroll Up