Els Corremarges

Qui som?

Els Corremarges SCCL som una cooperativa sense ànim de lucre situada a La Sala de Comalats, a la part alta de la Vall del Corb. Treballem per la recuperació i la divulgació dels usos populars de la vegetació.

Per recuperar els coneixements locals sobre les plantes, fem recerca en etnobotànica, entrevistant a la gent del territori i consultant els arxius i la bibliografia disponibles. Difonem aquests coneixements en els nostres tallers, xerrades, passejades guiades i altres activitats.

Treballem particularment sobre les plantes silvestres comestibles, i per això també som recol·lectors. Cultivem i collim flors, herbes i fruits, que utilitzem en les nostres activitats i esdeveniments. Elaborem i comercialitzem conserves artesanes amb fruits silvestres i oblidats. Col·laborem amb diversos restaurants de la nostra zona, amb ells organitzem esdeveniments i els aconsellem sobre la utilització de la vegetació silvestre a les seves cartes.

Som uns apassionats de les plantes i els seus usos, i també assessorem a particulars, entitats públiques i privades, per ajudar-los a utilitzar la vegetació local als seus jardins, parcs o espais verds. Així, seguim difonent els usos de la flora i avancem cap a una jardineria més sostenible.

Els Corremarges

Sòcies Treballadores

  • Natacha Filippi
  • Guillem Figueras Moreu
  • Àngels Mata Sardà

Equip

  • Lídia Clares Silva

Què fem?

La nostra producció es basa en el màxim respecte cap al medi natural, i en la recuperació d’antigues pràctiques que ajudin a valorar novament tota la riquesa del nostre entorn. Recorrem els marges dels cultius, els boscos i els trossos erms en busca de fruits i herbes oblidades amb un alt valor social, nutritiu i ecològic. La recol·lecció, elaboració i transformació dels nostres productes es fan de manera artesana, limitant tant com podem la nostra petjada ecològica.

La nostra consciència social i ecològica s’acompanya d’una filosofia particular pel que fa als productes que oferim. Com que no tenim gaire terra, aprofitem els recursos que ens regala la natura! Utilitzem principalment fruites que creixen espontànies per la zona i hi afegim productes ecològics amb certificació (sucre, pomes i llimones, bàsicament), i alguna coseta que cultivem als nostres horts, treballats sense químics de cap mena.

La natura és generosa, fins i tot en terres de secà com la nostra. El que molts anomenen males herbes, sovint tenen propietats curatives o nutricionals. Per això hem volgut recuperar velles receptes de les terres mediterrànies, de quan els nostres avis no tenien nevera ni compraven al súper productes originaris de l’altra punta del món. Ells s’havien d’espavilar amb el que tenien a prop de casa, i això és exactament el que volem recuperar: menjar local i de temporada. Molts pensen que això vol dir menjar sempre el mateix: atipar-nos de bledes a l’hivern i menjar tomàquets només a l’estiu. Els qui pensen això no saben que els nostres boscos i marges van plens de fruits, llavors, herbes i flors comestibles. Tampoc no saben que al receptari tradicional de les terres mediterrànies hi ha mil maneres de conservar els aliments, que s’han utilitzat des de sempre, i que s’estan oblidant des que es va inventar el congelador.

Reivindiquem aquesta manera de pensar i de fer, i per això hem apostat per oferir a bon preu productes sans i de qualitat, per què estiguin a l’abast de tothom. A més, organitzem tallers, passejades, xerrades i trobades al voltant de les plantes espontànies comestibles. Per nosaltres és la millor manera de compartir la nostra passió per les plantes i l’etnobotànica.

Així que, si voleu venir a visitar-nos, veure les nostres instal·lacions i el nostre projecte, sempre sereu benvinguts!

On som?

La Sala de Comalats és un poblet situat a la comarca geogràfica de la Baixa Segarra, a uns 750 m d’altitud. Administrativament som a la Conca de Barberà, tot i que a aquesta zona se la coneix com els Comalats. Es tracta d’un conjunt de comes, que van de llevant a ponent, i que caracteritzen aquest altiplà, zona elevada entre la Segarra, la plana de Lleida i la Conca de Barberà.

Ens trobem a la part alta de la Vall del Corb, en una zona on es barregen les influències mediterrànies i euro-siberianes, fet que dona al mosaic agroforestal i la biodiversitat de la zona trets molts característics.

Aquí tenim la nostre seu, i recol·lectem i/o produïm la gran majoria de plantes i fruits que trobareu en les nostres melmelades i salses, i que provareu durant els nostres tallers.

INTERCOOPEREM

Scroll Up