Magrana!

El final de la tardor s’apropa, i parlem d’un dels seus fruits més emblemàtics en una nova secció de Plantes amb històries, a l’EFMR. La magrana, símbol de vida, fertilitat i unió, està present en la mitologia, l’arquitectura i la literatura de moltes cultures. Originari de l’Iran, el magraner (Punica granatum) ha estat cultivat i naturalitzat en tota la conca mediterrània fa més de 2000 anys i ha sigut fins fa poc un element clau del rebost i la farmacopea popular. En vols saber més? Escolta’ns aquí! https://www.efmr.cat/blog/2022/11/29/informatius-laltaveu-del-dimarts-29-de-novembre-de-2022/

També pots escoltar la secció d’octubre, que vam dedicar a la servera (Sorbus domestica) i als usos que es poden fer dels seus fruits i de la seva fusta: https://www.efmr.cat/blog/2022/10/25/entrevista-judit-garcia-el-nombre-de-beques-100-als-menjadors-escolars-ha-augmentat-notablement/

Recorda que pots trobar totes les seccions Plantes amb Històries al Spotify i a la nostra web.

Sortim a la revista Cuina!

Encara no coneixes la nostra salsa de magranes agres? Magranes de marge, que ningú aprofita, i que nosaltres transformem en un producte estrella i addictiu! En parlen a la revista Cuina, i expliquen també les nostres tasques de recol·lecció i divulgació, amb un enfoc sobre l’aprofitament dels recursos de l’entorn.

Per cert, si vols provar la nostra salsa (i tot els nostres productes) o regalar-la per nadal, no et perdis la fira que organitza Mercat Arrels aquest dissabte 19 al Museu Marítim de Barcelona, hi serem de 11h a 20h, amb moltes ganes de xerrar i compartir. I també portarem algunes sorpreses silvestres per provar allà mateix!

I a la nostra parada podràs trobar els productes de les companyes de Mosaic de Secà l’Aresta i Tres Cadires. Tot el que necessitis per fer el teu lot de nadal a mida…

Taller “Cuina de les espècies” i Mercat de safrà

Demà dissabte 29, passarem el dia a Santa Coloma de Queralt, on es celebrà la 8a festa Som Terra de Safrà. Al matí tindrem una parada amb les nostres melmelades i salses al mercat, i a la tarda realitzarem un taller de cuina de les espècies, on explorarem el món del safrà i de les espècies a la cuina, i viatjarem a través dels seus colors i gustos. Fins demà!

Aranyons i serves!

Seguim amb les elaboracions de tardor: ja tenim a punt la melmelada d’aranyons i la melmelada de serves, dos dels nostres productes més originals, recuperant gustos oblidats i posant en valor fruits de tardor dels nostres boscos i marges!

Aquest any hem tingut sort, ja que hem pogut collir aranyons i serves en quantitat malgrat la sequera i les gelades de la primavera. Feia 3 anys que les serveres de la nostra zona no produïa cap fruit, així que ens fa molta il·lusió poder proposar-vos de nou la melmelada de serva!

L’aranyó és el fruit de l’aranyoner (Prunus spinosa), un arbust espinós que creix als marges dels camps. Sembla una petita pruna blava però és molt aspre i és difícil de menjar directament. Per tal de rebaixar l’aspror, s’ha de collir després de les primeres gelades, o posar al congelador uns dies, o deixar assecar fins que sembli una pansa. La gent sobretot el coneix pel licor que se’n fa, el patxaran, però nosaltres n’elaborem dues melmelades, una amb prunyons, i una amb poma, i les dues són boníssimes!

La serva és el fruit de la servera (Sorbus domestica). Aquest arbre creix molt lentament, a les clarianes i a les vores dels boscos de mitja i alta muntanya, fins als 1400m. La seva fusta, duríssima, és molt valorada i s’ha fet servir tradicionalment pels tacos de les carnisseries. La serva és un fruit que s’ha de collir i deixar sobremadurar sobre llits de palla o en caixes. Un cop madura, té el gust d’una compota de poma i pera amb un punt de castanya. N’elaborem una melmelada de textura i gust molt agradable, que us animem a descobrir.

Melmelada de gínjol

Continuem amb la recol·lecció de fruits i l’elaboració de melmelades!
Reconeixeu aquest arbre? És el ginjoler, que trobem en alguns jardins de la zona. La seva fusta és molt preuada pels luthiers i músics ja que se’n fan gralles i altres instruments. El seu fruit, el gínjol, és boníssim i es pot menjar tant cruixent com arrugat.
Nosaltres en fem una melmelada que sembla una crema per untar. És perfecta per les torrades o al iogurt i també va molt bé per elaborar galetes o pastissos. Els gínjols també es poden conservar assecats o confitats (esperem tenir-ne ben aviat!).

Tornem a l’Espluga FM Ràdio!

Nova temporada de Plantes amb històries a l’EFMR!
Aquesta setmana conversem sobre la parra, la importància que ha tingut el seu cultiu a nivell socioeconòmic i paisatgístic, els usos que han pogut tenir les seves fulles, circells i fruits, parlem de l’arrop, de l’agràs i del canvi climàtic.

Ens podeu escoltar aquí!

Melmelada de figa 2022

Ja tenim a punt la melmelada de figa 2022!

Cada any canvia una mica, és la gràcia de la recol·lecció, i aquest any l’hem elaborat amb 3 tipus de figues. Ha quedat boníssima!
I la novetat és que, a partir d’ara, la pots trobar a la web de Mengem Ponent, amb tots els nostres productes!

Art i etnobotànica en família

Nou taller infantil d’art i etnobotànica, estrenat dissabte a la 7a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades d’Igualada. Un taller per descobrir els arbres del nostre entorn i els seus usos jugant amb les formes de les fulles, els nervis i fent collages creatius. Tant els petits com els grans s’ho han passat molt bé!
I, de pas, gràcies a tot el Col·lectiu Eixarcolant i les voluntàries per una jornada excepcional on, a banda d’una passejada etnobotànica, un taller i una xerrada, hem fet molts contactes, retrobat projectes amics, descobert noves incitatives… Mil gràcies a tothom, i fins l’any que ve!