Melmelada de Saüc

El saüquer serveix per curar constipats, per tenyir la llana, per fumar, per xiular, per jugar, per cuidar l’hort… i dels seus fruits en surt una melmelada exquisida. Seleccionem el fruit ben madur, en traiem la grana i hi afegim poma per donar textura i reduir l’ús de sucre. El resultat és una melmelada de color intens, que recorda la mora i el nabiu, amb un toc especial.

Pot de 220 g.

Ingredients: baies fresques de saüquer, pomes ecològiques, sucre de canya daurada ecològic, suc de llimones ecològiques.

El saüc (Sambucus nigra) és com una mora més perfumada. Recorda una mica al mirtil, però és molt més comú. Per a collir-ne no cal pujar al Pirineu, ja que se’n troba gairebé arreu de Catalunya, sovint al costat de les cases, o bé al fons de les rieres en les zones més àrides. Potser és per això, per què és massa estesa la seva presència, que no entra en les famoses preparacions de fruits vermells, com iogurts, gelats o caramels. Els pobles del secà hauríem d’enorgullir-nos de comptar amb aquestes baies exquisides, i esforçar-nos a recuperar receptes i inventar utilitzacions originals que li donin el valor que es mereix.

[ATENCIÓ: no consumiu les baies verdes, ja que contenen àcid cianhídric i són tòxiques. Les baies madures tampoc no es poden menjar crues, ja que provoquen dolors d’estómac i diarrees.]

INTERCOOPEREM

Scroll Up