Plantes amb Històries: Borraina, consolda, escurçonera.

Borraina, consolda, escurçonera…
Tres plantes de la mateixa família, amb flors blaves que marquen la primavera , amb usos etnobotànics variats i un imaginari associat misteriós .

Borraina (Borago officinalis) és la més coneguda i la menys tòxica. S’han fet servir sobretot les fulles , per fer bunyols o crispells , però també es poden menjar les flors , que tenen gust d’ostra . L’oli de les seves llavors és un oli cosmètic que es fa servir tant per a la pell com per als cabells. Tot i que l’expressió “agua de borraja” significa ‘que no val res’, la borraina es considerava la flor de l’alegria, amb virtuts afrodisíaques!

La consolda (Symphytum sp.) i l’escurçonera o viperina (Echium vulgare) contenen una concentració més alta d’alcaloides pirrolizinídics, i per tant, millor menjar-ne només de manera puntual.

Si voleu saber-ne més sobre els usos i històries d’aquestes tres plantes, us deixem l’enllaç de la nova secció “Plantes amb Històries” de l’EFMR radio.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *