Les nostres activitats etnobotàniques al llarg del mes de maig… apunta’t!

Dissabte 5 de maig: Passejada i taller de cuina silvestre al PNIN de Poblet

Per participar-hi cal inscriure’s prèviament contactant amb el Paratge Natural de Poblet (pnpoblet@gencat.cat) o al 977871732. El lloc de trobada serà a l’ermita de la Trinitat a L’Espluga de Francolí, el dissabte 5 de maig a les 10h.

Està adreçat al públic en general. Cal portar esmorzar, aigua, calçat per caminar, quadern de notes i guies de plantes qui en tingui. El preu és de 4€ per adults, de 3€ per menors de 12 anys i jubilats, i gratuït per als menors de 3 anys.
http://www.novaconca.cat/article/47712/plantes-silvestres-comestibles-al-paratge-natural-de-poblet

Diumenge 6 de maig – taller de cuina ‘farcits d’herbes’, Belianes

Vols saber quines herbes s’amaguen dins els “minxos” valencians i altres farcits d’herbes silvestres? Apunta’t al taller que organitzem aquest diumenge 6 de maig a les 11h, a Belianes, en el marc de la Marxa Ecològica i per la Pau.
Places limitades, cal inscripció prèvia a la Biblioteca Tirant lo Blanc de Belianes.

Dissabte 19 de maig – Trosfood,

Santa Coloma de Queralt

Com cada any, participem al Trosfood de la Vall del Corb, com a productors i organitzadors. Si ja esteu inscrits a aquest itinerari dels sentits, ens verem allà!
https://www.facebook.com/Tros-Food-Vall-Del-Corb-1821265791434213/

 

Diumenge 20 de maig – ‘Espai d’Agroecologia

Fira de Sant Isidre de Cardedeu

De les 11h a les 13h, taller de cuina silvestre a l’espai d’agroecologia. Més informació: http://www.cardedeu.cat/public/desenvolupament-local/fira-de-sant-isidre—ficard/

 

 

Dissabte 26 de maig – Del marge a la cuina – Descobrim les plantes espontànies de primavera – Can Girona, Sitges

Amb cooperació amb l’Aresta Cooperativa i Sències, organitzem una passejada etnobotànica i un taller de cuina a Can Girona, aprofitant l’entorn excepcional d’aquesta masia.

10h30-13h45
Places limitades
Preu: 22€
Inscripció prèvia obligatòria: 678 464 857

 

 

Image may contain: grass, text, outdoor and nature

Dissabte 26 de maig – Vallbonatura

Vallbona de Les Monges

Trobareu la nostra parada al mercat de Vallbonatura,

ens veiem allà!

3 messícoles ja no tant comunes – Passejada a l’Espai Natural de Granyena

El dissabte 21 d’abril, vam realitzar una passejada etnobotànica amb un grup de persones apassionades per les plantes, a l’Espai Natural de Granyena, a prop de Tàrrega. Gràcies a l’entorn privilegiat on ens trobàvem (uns camps de cultiu ecològic on es fan rotacions), hem tingut la sort de poder admirar 3 messícoles ja no tant comunes a Catalunya: la ballarida (Hypecoum procumbens), el card beneït (Cnicus benedictus) i el cascall banyut (Glaucium corniculatum). Totes tenen un munt d’històries populars amagades darrere el seu nom. La riquesa de les nostres males herbes és una riquesa històrica també!

Taller infantil d’entrepans silvestres – Jornada d’Eixarcolant

El dissabte passat, al costat de la nostra parada del mercat, vam organitzar sessions d’entrepans silvestres per nens i nenes. Hem passat molt bons moments combinant fulles d’agrella o de malva amb pestos silvestres, jugant amb textures, descobrint els colors i els gustos de moltes flors de primavera, i provant l’ortiga! Gràcies al col·lectiu Eixarcolant per organitzar aquest jornada!

 

La biodiversitat dels marges… als nostres plats!

Dissabte 14 d’octubre, ens trobareu a la Fira del medi ambient de Tàrrega. Amb en Ramon Queralt, organitzem un mati temàtic sobre la biodiversitat dels marges. També farem un petit taller de cuina amb tastet sobre els fruits silvestres de la tardor! Activitat gratuïta amb places limitades. Inscripció prèvia necessària. Us hi esperem.

22281659_915692411917837_3453509299642731061_n

Aquest divendres al Santa Teca

Aquest divendres dia 22, tindrem el plaer d’oferir-vos un show cooking silvestre a Tarragona.

Ens n’anem cap a la costa amb tot de fruits i herbes de les nostres muntanyes, per ensenyar-vos alguns trucs i receptes que us ajudaran a utilitzar els ingredients més abundants i més desconeguts del nostre paisatge.

Compartirem espai amb l’amic Albert Marimon, de La Cava de Tàrrega, i el Celler Frisach, tot esperant l’entranyable Eduard Gener, tot plegat en el marc del festival Santa Teca.

Bon menjar, bon beure i bona música. Un plan fantàstic per divendres nit, no?

Record de frescor – Taller al Paratge Natural de Poblet, primavera 2017

Les plantes espontànies que mengem habitualment estan casi totes seques i espigades, sort que encara ens creixen a l’hort els llicsons, els blets blancs, l’amarant i la ruca de fulla estreta! Per oblidar una mica la calor diària, us deixem amb unes quantes fotos del taller que vam tenir el plaer d’organitzar el passat dia 6 de maig al Paratge Natural de Poblet: una passejada etnobotànica seguida per un taller de cuina silvestre. Gràcies a tots els que hi vau participar!

 

 

“Marges i vores en perill” – xerrada de’n Ramon Queralt

Dilluns passat, dia 3 de juliol, vam assistir a la xerrada realitzada a Tàrrega per en Ramon Queralt, ambientòleg garriguenc responsable de La Llena. Invitat pel ressorgit “Grup d’Ecologia i Medi Ambient” de Tàrrega, en Ramon Queralt ens va retornar la satisfacció de viure on vivim: entre els paisatges eminentment forestals del Berguedà, els que són principalment agraris del Pla d’Urgell, i els de mosaic agroforestal de mitja muntanya – característics de la vall del Corb -, resulta que els més rics en termes de biodiversitat són els nostres. En aquest medi, els marges concentren la major part de les espècies animals i vegetals.

A la nostra zona, com en molts altres llocs de la península, aquests marges estan en perill. Estan desapareixent per culpa de la concentració parcel·lària, provocada pel nou sistema d’irrigació del canal Segarra-Garrigues, i en general per la mecanització cada cop més gran de la producció agrícola, que passa inexorablement pel fet d’aplanar els terrenys i destruir els marges. Això que alguns anomenen “progrés” també implica la modificació del traçat dels camins, les vores d’aquests es veuen destruïdes, amb tota la seva població d’arbres, arbusts, herbes, rèptils, amfibis, petits mamífers i insectes. En el cas de la concentració parcel·lària, la desaparició dels marges hauria de ser compensada per l’obligació de deixar unes “masses comunes”, l’equivalent a un 2 % de la superfície total de cada finca, reservades per un “ús agroambiental”. Malgrat aquesta restricció, en diversos llocs aquestes masses comunes es subhasten als pagesos perquè les puguin conrear.

Si els marges i les vores de camins – quan no estan cremats o ensulfatats – són tan importants, no és simplement perquè són els testimonis d’un paisatge mediterrani en perill d’extinció.  Són importants perquè constitueixen corredors ecològics per la fauna que queda per la nostra zona. Són importants també pels cultius mateixos, perquè alimenten tota una sèrie de fauna auxiliar que regulen la població d’insectes i microorganismes nocius, i impedeixen la difusió de plagues. Podríem parlar de moltes més raons de conservar-los. Direm simplement que són la base del nostre paisatge de mosaic agroforestal, un paisatge caracteritzat per la diversitat dels cultius i les terrasses que retenen la terra i canalitzen l’aigua. Els marges són essencials per la conservació d’una biodiversitat relativament important, són refugis per a animals i insectes i permeten el manteniment d’unes plantes herbàcies que poden estar en perill de desaparèixer a nivell local.

Per nosaltres, els marges no només són uns llocs de riquesa animal i vegetal,  sinó que també són llocs que reflecteixen la diversitat de les pràctiques etnobotàniques locals. Collir móres, serves i codonys, fer bastons i forques amb la fusta dels lledoners, inventar jocs amb fibres i llavors per la canalla, descansar a l’ombra d’un ametller, recol·lectar les herbes aromàtiques que farem servir per elaborar la ratafia… Els marges són els testimonis d’experiències, sabers i pràctiques històriques que desapareixen tan ràpid com sorgeixen parcel·les agrícoles planes de gran dimensions.

Protegir els marges pot constituir el primer pas cap a un canvi de model agrícola. Les normatives gairebé sempre arriben quan ja ha desaparegut la major part del que s’havia de protegir. Només podem esperar que xerrades com les que fa en Ramon Queralt serviran per despertar a la gent abans que sigui massa tard.

Taller de ratafia i licor de safrà

Dissabte que ve, dia 1 de juliol, ens trobareu a Santa Coloma de Queralt, realitzant el Taller de ratafia. Aprendrem a conèixer i reconèixer les herbes que permeten elaborar de forma casolana, un producte tant popular i arrelat com són les ratafies i els licors de safrà.

Es tracta d’un dels actes previs de la festa Som terra de safrà, i els que vingueu us podreu endur una ampolla del vostre licor!

Us hi esperem!

IMG-20170624-WA0004 (1)

Celebrem el saüc al Mercat de les espècies d’Argençola

Ens hem passat els darrers quinze dies enfilant-nos als arbres, olorant la seva flor blanca, amb els dits plens de pol·len, remenant cassoles i bullint els pots al bany maria. Per nosaltres, finals de maig i principis de juny és, des de ja fa uns quants anys, sinònim de flor de saüquer.

Aquest any, però, per feina i d’altres circumstàncies, ens limitem a fer-ne melmelada. No en farem xarop ni xampanyet, no pas per falta de ganes, però el nostre temps és limitat i hem de prioritzar. A més, la primavera estranya que estem tenint ha avançat la floració ben bé quinze dies, i el que comptàvem fer més endavant, enguany ho haurem de deixar per l’any vinent.

La floració, com sempre, ha estat abundant, tot i el pugó, que ha envaït arbres sencers, i la trinxada de la neu primaveral del 25 de març, que va destrossar literalment alguns dels exemplars més majestuosos. A casa n’hem fet bunyols, hem fet un taller d’elaboració de magdalenes a l’escola de Sant Martí de Maldà, els cuiners de la Vall del Corb van triar la nostra melmelada de flors de saüquer per acompanyar un pa de pessic espectacular, que es va servir com a postres pel Tros Food d’enguany, que va tenir lloc a Rocallaura el passat dia 20 de maig, a Rocallaura Cafè hi tornen a fer la seva famosa crema catalana de flors de saüquer…

Som uns autèntics fans del saüquer, el nostre poble n’està molt ben fornit i cada any en fem nous experiments. Per això ens encanta que, enguany, el Mercat de les espècies d’Argençola, que tindrà lloc dissabte vinent dia 10 de juny, estigui dedicat a aquesta planta màgica amb possibilitats infinites a la cuina.

Com sempre, la jornada estarà plena d’activitats, tot el poble es guarnirà amb plantes i flors, hi haurà les parades del mercat, una jornada tècnica interessantíssima, els tasts d’Eixarcolant, tallers i demostracions de tot tipus… un munt d’activitats per a tota la família! Consulteu el programa, i veniu!!

Per fer-vos entrar ganes, us deixem amb el darrer experiment, elaborat per les companyes de l’Aresta en ocasió de la Fira del pa de Cervera. Us hem convençut?

 

Ja s’acosta Eixarcolant 2017!

Ja és aquí la segona jornada gastronòmica de les plantes oblidades!

Com l’any passat, els companys del col·lectiu Eixarcolant ens han preparat un programa excepcional per a passar un dia apassionant al voltant de les plantes oblidades. Concretament, seran 10 sessions de tasts de productes elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals, 10 xerrades tècniques, 28 presentacions de projectes, una fira i un tastafira de productes silvestres i varietats tradicionals amb més de 50 parades, 16 tallers, un dinar silvestre, una sortida etnobotànica, un espai on aprendre directament dels avis, exposicions de plantes i llavors, activitats de descoberta, diferents restaurants on degustar plats silvestres cinc demostracions i degustacions de cuina, i una trobada sectorial (que tindrà lloc diumenge 26 al matí, mentre que totes les altres activitats tindran lloc el dissabte 25).

A eixarcolant.cat hi trobareu tota la informació sobre la jornada, amb els formularis per inscriure’s per les activitats que necessiten inscripció prèvia, el cartell i programa detallat, etc.

Nosaltres, com l’any passat, hi col·laborem modestament: muntem paradeta per la fira i oferim productes pel tastafira, i enguany també presentarem el tast de melmelades i farem una petita xerrada de presentació del nostre projecte.

El programa és excepcional, i l’ambient segur que serà d’allò més agradable. Serà un dia perfecte per descobrir o aprofundir coneixements sobre les plantes silvestres i altres vegetals oblidats, tot divertint-se amb activitats pensades per a tots els públics.

Des d’aquí volem agrair l’organització per muntar una moguda tan bèstia. La jornada d’Eixarcolant ja és un festival de referència sobre les plantes oblidades. Us hi esperem que val moooooolt la pena!!