Paisatges culturals: visions sobre la Vall del riu Corb

El passat 18 de gener vam participar a la taula rodona «Visions i debat sobre la Vall del riu Corb. Territori, geomorfologia, història, economia, producció, innovació». Amb la ocasió de la visita d’un grup d’estudiants de l’assignatura «Projectes en paisatges culturals», dirigida per en Carles Llop, va ser una bona ocasió per a poder compartir visions del nostre territori amb algunes de les eminències que tenim la sort de comptar entre els habitants de la nostra estimada Vall del Corb.

Malauradament, en aquest tipus d’esdeveniments és difícil entrar en el cor del debat. En aquest país de tertulians, la conversa es converteix sovint en una successió de monòlegs. Així, enlloc d’escoltar l’altre i construir un relat col·lectiu, la majoria de vegades ens concentrem en exposar el nostre punt de vista, i les presses per complir amb el programa no faciliten el debat constructiu.

Al cap d’uns dies, o de vegades tant sols d’uns minuts d’haver sortit de la sala de conferències, se m’acuden un munt d’idees que m’hagués agradat de compartir amb els altres.

L’altre dia, per exemple, crec que hagués estat interessant d’abordar una sèrie de temes que ens afecten de ple, en el nostre paisatge fragmentat de la Vall del Corb. Es va parlar bastant del Canal Segarra-Garrigues, una obra faraònica, desconeguda pels estudiants barcelonins tot i que és la segona inversió actual més important a Catalunya. És ben probable que la construcció del nou canal implicarà una transformació radical del paisatge d’una part de la nostra vall, la part baixa, la que depèn de la província de Lleida. D’aquí uns anys, o potser unes dècades, a Belianes, Maldà, Sant Martí i Verdú, s’aniran substituint els cultius tradicionals de secà (olivera, vinya, ametller i sembrat) pels de regadiu (panís i alfals, o potser fins i tot fruiters). O potser la rendibilitat negativa d’aquests cultius els darrers anys a les zones regades pel Canal d’Urgell ens faran reconsiderar la possibilitat de fer un altre ús de l’abundància d’aigua a les nostres contrades històricament secaneres.

A la part alta de la vall, es preveu que el canal ens porti l’aigua de boca, si és que s’acaben les obres algun dia… Però no hi arribarà el rec, i per tant no sembla que el canal hagi de tenir un impacte massa fort sobre el nostre paisatge. Per això m’hagués agradat parlar d’un altre element que, els darrers anys, ha marcat el territori dels nostres pobles de la part alta de la vall: els molins.

Tot i que l’aprofitament de l’energia eòlica em sembla positiva en general, la seva implantació concreta ha sigut del tot nefasta. Al poble de Passanant – però em consta que és un fet generalitzable a la majoria de pobles de Catalunya on s’han instal·lat molins – no s’ha fet mai cap reunió pública per a informar sobre la instal·lació d’aquests monstres quixotescs. Les empreses promotores es van afanyar de pactar amb propietaris i alcaldes la posició dels aerogeneradors, com si el vent fos privat, i pertanyés als propietaris dels terrenys o als alcaldes de torn. Com moltes altres infraestructures del país, les centrals eòliques es van instal·lar allà on convenia a uns quants afortunats: el negoci va ser rodó per les empreses, que només reverteixen el 3% dels seus ingressos als Ajuntaments on s’han instal·lat molins. Per a la majoria, hem venut el nostre paisatge per unes engrunes.

Vivim envoltats de molins sense que hi haguem pogut dir la nostra. Per seguir amb l’exemple de Passanant, al nostre municipi hi tenim instal·lats 17 molins, que podrien alimentar més de 10 000 habitatges, l’equivalent a tres comarques despoblades com la nostra. En realitat, les línies d’alta tensió porten l’energia directament a l’AVE i a la indústria del Camp de Tarragona. Constatem que al Tarragonès no hi ha molins, tot i que el vent hi és prou fort per alimentar aerogeneradors. A nivell català, set comarques (Anoia, Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Ribera d’Ebre, Segrià i Terra Alta) concentren el 86% de les centrals eòliques, tot i que només representen el 19,7% de la superfície i el 6,4% de la població. No hagués estat més fàcil instal·lar els molins més a prop del seu lloc de consum, tenint en compte que es perd molta energia en el seu transport? O, al menys, no els haguéssim pogut repartir una mica més pel territori?

Els nostres pobles han hipotecat el seu futur per uns quants milers d’euros. Sense menystenir la responsabilitat dels cacics locals, que van actuar de manera totalment interessada, és evident que el gran trinxat del territori que significa l’energia eòlica per unes comarques ja sobradament castigades és un atac extern, protagonitzat per unes empreses i uns responsables d’alt nivell amb nom i cognoms. Els mateixos que, ara, apugen un 30% la factura de l’electricitat en els dies més freds de l’any, els mateixos que tallen la llum als més pobres sense pensar-s’ho dues vegades.

Mercat de Nadal de Santa Coloma

Com cada any, aquest proper dissabte 3 de desembre serem al Mercat de Nadal de Santa Coloma de Queralt mostrant els nostres productes.

Serà un dia perfecte per a fer les compres habituals de cara a les festes, triant els productors i comerços de proximitat.

També hi haurà, com de costum, tot un seguit d’activitats per a passar el dia a la capital de la Baixa Segarra.

Us hi esperem!

mercat-de-nadal-sta-coloma

Entrevista a Ràdio Sió

Ahir dimarts 22 de novembre es va emetre una entrevista que vam fer amb la Meritxell Bernaus, de Ràdio Sió d’Agramunt, al magazine matinal “Peu a terra”.

Des d’aquí volem agrair la feina feta pels mitjans de comunicació locals, sempre atents al que passa més a prop seu. En aquest cas, Ràdio Sió es va fer ressò de les xerrades del cicle “Dona informa’t” que s’han organitzat des del Consell Comarcal aquest mes de novembre. Nosaltres hi vam participar, fent una xerrada a Castellserà, i des de la ràdio van voler aprofundir en alguns dels aspectes de la nostra feina.

Podeu escoltar aquesta entrevista a la nova web de Ràdio Sió. (Peu a Terra del 22/11/2016, des de 1h31 fins a 1h49)

De nou moltes gràcies i felicitats per la feina!

Xerrada i tastet a Castellserà

Dilluns que ve, dia 7 de novembre, serem a Castellserà per una xerrada sobre “Herbes i fruits oblidats a la cuina”. Hi parlarem de les plantes més usades a l’Urgell, recuperarem antics coneixements i els aplicarem a la pràctica, ja que a l’acabar la xerrada, hem preparat un tastet silvestre per a tots els assistents.

La xerrada entra dins el marc del cicle “Dona informa’t” que organitza el Consell comarcal de l’Urgell.

Us hi esperem!

cartell-dona-informat-3

1a Festa del bosc a Vallespinosa

Aquest proper diumenge, visitarem un dels pobles més encantadors i a la vegada desconeguts de la nostra estranya comarca administrativa: Vallespinosa.

Allí s’hi farà, per primer cop, la Festa del Bosc, amb un cartell ple d’activitats per a passar una bona jornada, per aprendre o recordar, antigues i noves tècniques, antics i nous coneixements, al voltant del bosc i l’aprofitament dels recursos que ens ofereix.

festa-del-bosc

Nosaltres hi muntarem la parada amb les nostres conserves, que amb la tardor que avança ja comencen a omplir el rebost!

Hem parlat per la ràdio!

Dissabte dia 1, durant la Fira del Medi Ambient de Tàrrega, vam poder parlar a Catalunya Ràdio, amb l’Albert Marimon, cuiner de La Cava de Tàrrega, i en Pep Nogué, al programa el Suplement.

Els ritmes dels mitjans de comunicació actuals no permeten explicar gaire en profunditat les coses. Tot i això, agraïm molt als companys de Catalunya Ràdio i, sobretot, a l’amic Albert Marimon, per haver-nos donat aquesta oportunitat.

Podeu escoltar el programa aqui!

L’endemà, sí que vam poder aprofundir en el tema de les plantes espontànies comestibles, ja que per segon any consecutiu l’Escola agrària de Tàrrega ens va encarregar fer un taller de reconeixement i cuina d’aquestes bones herbes. Moltes gràcies per la confiança, i esperem tornar-hi l’any vinent!

img_20161002_132801

Aquest diumenge, taller a la Fira del Medi ambient de Tàrrega

Aquest diumenge dia 2, i per segon any consecutiu, serem a la Fira del Medi ambient de Tàrrega.

Hi farem un taller bastant complet: dues hores de passejada de reconeixement, i dues hores de taller de cuina, amb tastet inclòs!

Aprofiteu que és gratuït, i encara hi ha places disponibles!

cartell-fira-ma-tarrega

Fira Arç de fruits i herbes oblidades 2016

Aquest cap de setmana hem estat a Prullans, a la 3a Fira Arç de fruits i herbes oblidades.

Tot i que no vam poder assistir a totes les activitats previstes, vam gaudir d’allò més! El divendres vam escoltar els experts de la Universitat, en una jornada tècnica molt interessant sobre etnobotànica i plantes medicinals. Després, vam al·lucinar amb el menú silvestre organitzat per l’associació de Cuina pirinenca de Cerdanya, un veritable plaer pels ulls i el paladar. Realment els cuiners van fer una feina molt bona, treballant amb productes poc convencionals, amb un resultat realment satisfactori a tots els nivells. Felicitats!

 

Com sempre, el sopar-col·loqui va ser d’allò més agradable, molt bona companyia i conversa molt interessant, tant amb la gent del poble com amb els professors d’universitat.

El dissabte vam poder veure una estona la fira de productes oblidats, i una exposició remarcable sobre fruits i herbes de la zona. Finalment, vam poder escoltar una estona la taula rodona, on moltes dones grans (i no tan grans) de Prullans van compartir els seus coneixements sobre plantes i fruits medicinals. Va ser sensacional poder escoltar-les!

Tot i el programa ben fornit, vam voler escapar-nos una estona i fer vacances, ni que fos per mig dia! Així que el mateix dissabte al matí, vam anar d’excursió per la zona. I les vacances ens van donar més feina, ja que no ens vam poder estar de collir aquest fruits tan bonics, en una zona d’alta muntanya (2500 m), prop d’un estany, entre pins negres…

img_20160924_155958img_20160924_104927

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un arbre fantàstic, carregat de fruits llampants i molt decoratius, amb un gust… molt especial, àcid com la llimona i més amarg que un pomelo… aconseguirem fer-ne alguna cosa? Ja us ho explicarem!

Temps de mercats

El passat dia 6 d’agost, vam muntar la nostra parada a Belltall, per la festa de l’all. I és que no només treballem amb plantes silvestres, també tenim els nostres camps i cultivem les nostres verdures. Des de ja fa uns quants anys, som partícips de l’Agrupació de productors d’all de Belltall, que treballa per salvaguardar i promocionar aquesta varietat antiga d’all, cultivat des de temps immemorials a la zona dels Comalats. És un all de gran qualitat, rosat i gustós, que es conserva molt bé, perquè és un all de secà i cultivat en alçada (entre 700 i 900m sobre el nivell del mar). Com que som pocs productors, per la festa de l’all es ven gran part de la producció anual. Cada primer cap de setmana d’agost, és un moment de trobada entre productors i veïns, un moment de festa per a tots nosaltres, per compartir l’alegria de la collita, que aquest any ha sigut prou bona. Per tot això, no hi podíem faltar!

1185200_495508927210486_12708632_nI la setmana que ve, dilluns dia 22, serem també a Santa Coloma de Queralt, per la IV Mostra de productes de la Baixa Segarra, que s’organitza cada any per la Festa major. Serà una bona ocasió per a presentar la nostra novetat de l’estiu: el Xampanyet de saüc!

Veniu a veure’ns i a tastar-lo! Us sorprendrà!

6è Mercat de les espècies d’Argençola

Aquest proper dissabte tindrà lloc una de les cites anuals més interessants pel que fa a l’aprofitament de les plantes silvestres a Catalunya: el Mercat de les espècies d’Argençola.CARTELL-LOGOS-6è-Mercat-de-les-Espècies-549x800

Aquest bonic poblet, a cavall entre l’Anoia i la Segarra, ens acull cada any amb una jornada temàtica: fa dos anys la protagonista era la mostassa, l’any passat va ser el safrà, i enguany serà el ginebró.

Nosaltres serem al mercat, fent parada, i ens anirem escapant l’un o l’altre per a poder gaudir de la jornada tècnica, les xerrades, demostracions i altres taules taules rodones organitzades durant tot el dia. A més d’un menú silvestre a migdia, algun tastet i el tradicional concurs de sals aromatitzades, aquest any gaudirem d’uns magnífics gintònics quan arribi el vespre.

Consulteu el programa complet a la web del Trill i veniu a passar el dia a Argençola. No us en penedireu!