Aranyons i serves!

Seguim amb les elaboracions de tardor: ja tenim a punt la melmelada d’aranyons i la melmelada de serves, dos dels nostres productes més originals, recuperant gustos oblidats i posant en valor fruits de tardor dels nostres boscos i marges!

Aquest any hem tingut sort, ja que hem pogut collir aranyons i serves en quantitat malgrat la sequera i les gelades de la primavera. Feia 3 anys que les serveres de la nostra zona no produïa cap fruit, així que ens fa molta il·lusió poder proposar-vos de nou la melmelada de serva!

L’aranyó és el fruit de l’aranyoner (Prunus spinosa), un arbust espinós que creix als marges dels camps. Sembla una petita pruna blava però és molt aspre i és difícil de menjar directament. Per tal de rebaixar l’aspror, s’ha de collir després de les primeres gelades, o posar al congelador uns dies, o deixar assecar fins que sembli una pansa. La gent sobretot el coneix pel licor que se’n fa, el patxaran, però nosaltres n’elaborem dues melmelades, una amb prunyons, i una amb poma, i les dues són boníssimes!

La serva és el fruit de la servera (Sorbus domestica). Aquest arbre creix molt lentament, a les clarianes i a les vores dels boscos de mitja i alta muntanya, fins als 1400m. La seva fusta, duríssima, és molt valorada i s’ha fet servir tradicionalment pels tacos de les carnisseries. La serva és un fruit que s’ha de collir i deixar sobremadurar sobre llits de palla o en caixes. Un cop madura, té el gust d’una compota de poma i pera amb un punt de castanya. N’elaborem una melmelada de textura i gust molt agradable, que us animem a descobrir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s