El roser silvestre (Rosa canina) o gavernera, grata-cul, té molts altres noms comuns. Podem veure els fruits vermells (cinoròdons) d’aquest arbust fins ben avançat l’hivern. Les seves flors delicades i senzilles, protegides per unes punxes afilades, són tot un símbol, ja que potser la rosa és la flor més present en la literatura, poesia, cançons i mitologia. El fruit té usos medicinals i alimentaris, i els pètals usos cosmètics i en perfumeria.

Parlem d’aquest arbust tant comú i al mateix temps poc valorat en la nova secció de Plantes amb Històries de l’Espluga FMR. Ens podeu escoltar aquí: https://urlz.fr/kDWW

Ho sabíeu? A Catalunya podem trobar 17 espècies de rosers diferents, sense parlar de totes les varietats ornamentals.

A nosaltres amb el fruit ens agrada elaborar quètxups i melmelades, traient els pells irritants i les llavors per conservar la polpa riquíssima en vitamina C (ull de no degradar-la amb l’escalfor de l’olla, s’ha de coure a temperatura baixa).

Vosaltres com mengeu i cuineu els fruits? Ja heu provat de fer algo amb els pètals de la flor?

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *