Nyàmeres!

Nyàmeres confitades per la primavera! Us deixem aquí una idea de conserves pel cap de setmana. Els rizomes carnoses de les nyàmeres, o pataques, o patofes (Helianthus tuberosus) es cullen des de la tardor i fins als inicis de primavera. La planta sencera sembla un gira-sol amb flors més petites. Creix molt fàcilment en tot tipus de terrenys, pot ser fins i tot difícil de controlar en zones de vora de riu, i produeix molta quantitat de rizomes. Però com que molta gent ja no sap com menjar-los, estem desaprofitant un recurs molt abundant i que no costa gens de cultivar.

Els rizomes tenen un gust de carxofa. Bullits, saltejats, fregits o al forn, són boníssims, però com que contenen molta fibra i inulina, poden ser poc digestos. En cru són més fàcils de digerir, per exemple en làmines fines a l’amanida. Una altra manera de menjar-les són confitades, així són gustoses, fàcils de digerir i es conserven més!

Per preparar les conserves de nyàmeres, primer les heu de rentar, pelar (no és obligatori) i tallar a lamines fines. Barregeu vinagre de poma i aigua (meitat i meitat) i escalfeu-ho dins una cassola. Mentrestant, poseu els trossos de nyàmeres dins de pots de vidre, afegint granets de pebre negre i mostassa, així com un pessic de sal i de sucre. També hi podeu afegir estragó si en teniu al jardí. Per acabar, aboqueu la barreja calenta d’aigua i vinagre dins els pots, poseu-los del revés perquè es faci el buit. Els pots es poden conservar uns mesos, i les nyàmeres confitades estaran a punt per menjar al cap de 2 setmanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s