Sortim a la revista Cuina!

Encara no coneixes la nostra salsa de magranes agres? Magranes de marge, que ningú aprofita, i que nosaltres transformem en un producte estrella i addictiu! En parlen a la revista Cuina, i expliquen també les nostres tasques de recol·lecció i divulgació, amb un enfoc sobre l’aprofitament dels recursos de l’entorn.

Per cert, si vols provar la nostra salsa (i tot els nostres productes) o regalar-la per nadal, no et perdis la fira que organitza Mercat Arrels aquest dissabte 19 al Museu Marítim de Barcelona, hi serem de 11h a 20h, amb moltes ganes de xerrar i compartir. I també portarem algunes sorpreses silvestres per provar allà mateix!

I a la nostra parada podràs trobar els productes de les companyes de Mosaic de Secà l’Aresta i Tres Cadires. Tot el que necessitis per fer el teu lot de nadal a mida…

Taller “Cuina de les espècies” i Mercat de safrà

Demà dissabte 29, passarem el dia a Santa Coloma de Queralt, on es celebrà la 8a festa Som Terra de Safrà. Al matí tindrem una parada amb les nostres melmelades i salses al mercat, i a la tarda realitzarem un taller de cuina de les espècies, on explorarem el món del safrà i de les espècies a la cuina, i viatjarem a través dels seus colors i gustos. Fins demà!

Aranyons i serves!

Seguim amb les elaboracions de tardor: ja tenim a punt la melmelada d’aranyons i la melmelada de serves, dos dels nostres productes més originals, recuperant gustos oblidats i posant en valor fruits de tardor dels nostres boscos i marges!

Aquest any hem tingut sort, ja que hem pogut collir aranyons i serves en quantitat malgrat la sequera i les gelades de la primavera. Feia 3 anys que les serveres de la nostra zona no produïa cap fruit, així que ens fa molta il·lusió poder proposar-vos de nou la melmelada de serva!

L’aranyó és el fruit de l’aranyoner (Prunus spinosa), un arbust espinós que creix als marges dels camps. Sembla una petita pruna blava però és molt aspre i és difícil de menjar directament. Per tal de rebaixar l’aspror, s’ha de collir després de les primeres gelades, o posar al congelador uns dies, o deixar assecar fins que sembli una pansa. La gent sobretot el coneix pel licor que se’n fa, el patxaran, però nosaltres n’elaborem dues melmelades, una amb prunyons, i una amb poma, i les dues són boníssimes!

La serva és el fruit de la servera (Sorbus domestica). Aquest arbre creix molt lentament, a les clarianes i a les vores dels boscos de mitja i alta muntanya, fins als 1400m. La seva fusta, duríssima, és molt valorada i s’ha fet servir tradicionalment pels tacos de les carnisseries. La serva és un fruit que s’ha de collir i deixar sobremadurar sobre llits de palla o en caixes. Un cop madura, té el gust d’una compota de poma i pera amb un punt de castanya. N’elaborem una melmelada de textura i gust molt agradable, que us animem a descobrir.

Melmelada de gínjol

Continuem amb la recol·lecció de fruits i l’elaboració de melmelades!
Reconeixeu aquest arbre? És el ginjoler, que trobem en alguns jardins de la zona. La seva fusta és molt preuada pels luthiers i músics ja que se’n fan gralles i altres instruments. El seu fruit, el gínjol, és boníssim i es pot menjar tant cruixent com arrugat.
Nosaltres en fem una melmelada que sembla una crema per untar. És perfecta per les torrades o al iogurt i també va molt bé per elaborar galetes o pastissos. Els gínjols també es poden conservar assecats o confitats (esperem tenir-ne ben aviat!).

Tornem a l’Espluga FM Ràdio!

Nova temporada de Plantes amb històries a l’EFMR!
Aquesta setmana conversem sobre la parra, la importància que ha tingut el seu cultiu a nivell socioeconòmic i paisatgístic, els usos que han pogut tenir les seves fulles, circells i fruits, parlem de l’arrop, de l’agràs i del canvi climàtic.

Ens podeu escoltar aquí!

Melmelada de figa 2022

Ja tenim a punt la melmelada de figa 2022!

Cada any canvia una mica, és la gràcia de la recol·lecció, i aquest any l’hem elaborat amb 3 tipus de figues. Ha quedat boníssima!
I la novetat és que, a partir d’ara, la pots trobar a la web de Mengem Ponent, amb tots els nostres productes!

Art i etnobotànica en família

Nou taller infantil d’art i etnobotànica, estrenat dissabte a la 7a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades d’Igualada. Un taller per descobrir els arbres del nostre entorn i els seus usos jugant amb les formes de les fulles, els nervis i fent collages creatius. Tant els petits com els grans s’ho han passat molt bé!
I, de pas, gràcies a tot el Col·lectiu Eixarcolant i les voluntàries per una jornada excepcional on, a banda d’una passejada etnobotànica, un taller i una xerrada, hem fet molts contactes, retrobat projectes amics, descobert noves incitatives… Mil gràcies a tothom, i fins l’any que ve!

Estem d’aniversari!

Aquesta setmana celebrem un any com a cooperativa! Un any que hem pres la decisió de canviar de forma jurídica, un any d’assemblees i d’aprenentatges, de debats i de nous projectes, d’emocions compartides i de ganes de tirar endavant.
Un any de recol·lecció de fruits i herbes i d’elaboració de melmelades i salses, patint l’efecte de les gelades tardanes i de la sequera sobre els fruits silvestres i posant en marxa nous projectes per adaptar-nos a aquesta situació.
Un any fent tallers amunt i avall, canviant d’idiomes, canviant de temes i de públic, però sempre divulgant històries etnobotàniques que ens apassionen.
Un any donant a conèixer el nostre nou llibre i reentomant projectes de recerca, fent entrevistes i escoltant la gent, mirant l’empremta que deixem com a societat sobre el paisatge.
Un any dissenyant i mantenint jardins, seleccionant plantes, multiplicant-les i cuidant-les.
Un any intercooperant amb molts projectes afins, teixint vincles amb les amigues de Mosaic de Secà, Paisatges Cooperatius, l’Associació Vall del Corb i Aixopluc, buscant sempre engegar línies de suport mutu, creant espais per compartir.
Un any que ens ha tornat a convèncer que entrar en el món de les cooperatives de treball era una bona idea i que ens queda molt de camí per recórrer per tal d’aportar el nostre granet de sorra a la construcció d’un altre model de treball, de vida, de societat.
Gràcies a totes pel vostre suport durant aquest primer any, sense totes vosaltres no hauria sigut possible!