De fira per França!

2015japf_affiche_webEl cap de setmana passat, dies 28 i 29 de novembre, vam anar fins a Saint Jean du Gard, a França, per a visitar la fira de l’arbre, la planta i el fruit. Va ser senzillament espectacular.

Hi havia una trentena de vivers especialitzats, una munió d’artesans de tot tipus i moltíssimes associacions i entitats relacionades amb les plantes i els seus usos.

Aquesta era la vint-i-novena edició de la fira, organitzada entre d’altres per l’associació “Fruits oubliés – réseau”, és a dir, la xarxa francesa de fruits oblidats, que agrupa diversos grups locals dedicats a aquesta temàtica.

La visita a la fira va ser molt enriquidora en idees i coneixements, i més aviat empobridora a nivell econòmic: ho haguéssim volgut comprar tot!

Hi havia fruiters exòtics que aguanten el fred i s’adapten perfectament a les nostres latituds, com ara feijoas, kiwis i kiwais, asimínies i guaiabes, aronies i fúcsies comestibles. Però també hi tenien fruiters europeus rars, com ara diferents espècies de serveres (Sorbus) i de marfulls (Viburnum), varietats seleccionades de nespler (Mespilus germanica) i atzeroler (Crataegus azarollus), de corner (Cornus mas, és el que es pot veure a la foto) i arç groc (Hippophae rhamnoides), de gerds, groselles, maduixes i móres (d’arbre i d’esbarzer)… I també multitud de varietats antigues d’arbres més coneguts, com ara pomeres i pereres, presseguers i albercoquers, codonyers i magraners, pruneres i figueres, i també caquis i ginjolers. Amb tanta oferta i varietat, va ser una molt bona ocasió per a ampliar la nostra col·lecció de fruiters rars.

800px-Cornus_mas_A

Com tantes altres vegades que hem creuat el Pirineu, ens vam quedar bocabadats davant la maduresa d’aquest tipus d’iniciatives. Les comparacions sovint són injustes, però és bo de mirar el que hi ha en d’altres indrets per veure si podem millorar. I la veritat és que, en aquest aspecte, no hi ha color: quan aquí ens costa que els vivers tinguin varietats antigues de pomeres, allí n’hi ha que en tenen casi un centenar; si aquí ens costa trobar ginjolers o nesplers europeus, allí en tenen diverses varietats… L’any que ve repetirem, i anirem també a Itàlia a la “Festa dei frutti dimenticati”. A França porten vint-i-nou anys fent aquesta fira, a Itàlia vint-i-cinc… Aviam si aquí ens hi posem!

El proper diumenge ens n’anem a Figueres pel Festival Ingravid

Per un dia canviarem el Serè per la Tramuntana, anem a la capital de l’Alt Empordà per un nou taller!

Serà en el marc del Festival Ingravid de Figueres, en el que confluiran l’art i la bona cuina. Aquest cop, farem un tastet de plantes espontànies comestibles, convidant a tothom a descobrir aquestes textures i gustos insospitats que donen un toc especial a les receptes de tota la vida.

Jornada tècnica per la Fira del Medi ambient de Tàrrega

Diumenge passat, dia 4 d’octubre, vam tenir el plaer de participar a la 16a Fira del Medi ambient de Tàrrega, convidats per l’Escola agrària i en el marc del Pla anual de transferència tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

La jornada tècnica sobre “Les plantes espontànies i els seus usos culinaris” va ser tot un èxit de participació, amb una vintena llarga d’assistents.

Vam fer una bona passejada pel reguer, per tal d’aprendre a reconèixer les principals espècies de plantes amb interès culinari que podem collir a la tardor. Tot seguit, un cop instal·lats a la sala d’actes del Consell comarcal, vam fer un petit taller de cuina i un bon tastet per acabar la jornada. Endevineu quines plantes hem utilitzat per a fer aquests plats?

812311700_103643

“Lo rebost de la padrina” ja és una realitat!

Estem molt orgullosos d’haver participat en aquest nou projecte, que es va inaugurar el passat dissabte 18 de juliol.

IMG-20150716-WA0000

Es tracta d’una ruta a peu, apta per a tots als públics, al poble de Maldà, a la comarca de l’Urgell.

La ruta comença a la Font Vella, i va fins a l’ermita de Sant Joan. Aquests dos indrets acullen una sèrie de 10 plantes emblemàtiques que empraven les nostres padrines, tant per a menjar com per a guarir-se. Uns panells explicatius us informaran del sentit d’aquesta ruta, i de les utilitats de les plantes escollides.

La tria es va fer després d’haver realitzat algunes entrevistes amb gent gran (i no tan gran) del poble de Maldà. A totes elles, moltes gràcies per la confiança!

Esperem que us agradi el recorregut, i que serveixi per enorgullir-nos una mica més de les nostres plantes, del nostre paisatge, i de la nostra gent!

Trobareu més informació a la pàgina web de l’Ajuntament de Maldà.

Taller-degustació a Barcelona

Per al proper dimarts dia 30 de juny, hem preparat un nou taller-degustació, aquest cop a Barcelona, en el marc del Festival Ingravid, a l’Arts Santa Mònica.

Com ho diu el títol, serà un taller amb degustació inclosa: estem preparant tot un menú per a fer-vos descobrir les possibilitats infinites de les silvestres culinàries.

Anem a la capital per a parlar d’herbes silvestres comestibles, ja que fins i tot enmig de la jungla urbana, hi podem trobar tot tipus de plantes comestibles! Això sí: el taller us pot servir per a reconèixer algunes espècies i donar-vos idees per a elaborar els vostres plats, però no pas per a collir enmig de la ciutat: eviteu tota zona contaminada, ja sigui pels tubs d’escapament com pels excrements d’animals domèstics! DSC_7999 Taller-desgustació de “males herbes” comestibles A càrrec dels Corremarges

Dia: Dimarts 30 de juny

Hora: 18 h

Públic: Per a tots els públics

Inscripcions a: malesherbesalplat@gmail.com  i tallers@festivalingravid.com

Preu: 12 € (Places limitades, inclou degustació)

Veniu a descobrir el món de les plantes silvestres comestibles!

Parlarem d’unes plantes que les nostres àvies coneixien, recol·lectaven i menjaven, però que avui en dia són considerades com a “males herbes”. Aquestes indesitjables que en general trepitgem, arrenquem o enverinem, en realitat són fonts inesgotables de sorpreses: són nous ingredients, nous gustos i textures que donaran personalitat als vostres plats. A més, són fonts inesgotables de nutrients, són abundants i gratuïts, i us forçaran a canviar la vostra mirada sobre el medi ambient.

Gràcies a jocs d’identificació i a la degustació de diversos plats elaborats amb plantes espontànies de temporada, podreu endinsar-vos en aquest món desconegut que no us deixarà indiferent.

Us hi esperem!

Presentació a Igualada

El proper 27 de juny, serem a Igualada, al Vadefoodies, 1er Festival de tendències gastronòmiques.

El nostre amic cuiner, l’Albert Marimon de La Cava de Tàrrega, farà una xerrada sobre “Producte de proximitat: territori i lògica”.

Nosaltres hi posarem el toc silvestre per amanir-ho bé amb unes bones herbes del marge!

5e Mercat de les espècies d’Argençola

El passat dissabte 13 de juny vam participar a la jornada tècnica “Botànica a la cuina. Espècies, herbes i flors”, que va tenir lloc a Argençola en el marc del 5e Mercat de les espècies. Va ser un honor per a nosaltres presentar una ponència, junt amb experts d’alt nivell com són l’Astrid Van Ginkel, l’Ugo D’Ambrosio Palau i l’Ana Maria Rovira. Nosaltres vam parlar de la nostra feina, amb una ponència sobre “Les plantes espontànies comestibles del marge a la taula: experiències de recol·lectors”.

El mateix dia, també vam muntar parada al Mercat de les espècies, presentant les nostres conserves i fent provar uns deliciosos pastissets d’ortiga.

Va ser una jornada molt enriquidora, plena de trobades interessants i de diàlegs fructuosos amb d’altres actors del mateix sector. Ben segur que l’any vinent repetirem!

5c3a8-mercat-de-les-espc3a8cies

Aqui podeu consultar la nostra ponència:

ponencia argençola 13-06-15