Divendres estarem a la biblioteca de Belianes, fent galetes divertides amb most i donant explicacions sobre tot el que es pot fer amb fruits de marge i de secà. Us hi esperem!

Divendres estarem a la biblioteca de Belianes, fent galetes divertides amb most i donant explicacions sobre tot el que es pot fer amb fruits de marge i de secà. Us hi esperem!
Divendres vam iniciar una primera sèrie de tallers d’història popular a Passanant. Amb la gent gran que viu al poble durant l’hivern, vam recuperar coneixements sobre el sembrat, la vinya, els ametllers i els olivers. Varietats locals, treballs al camp, cures del bestiar i el ramat, canvis en el model agrícola, i fins i tot dites, refranys i festes populars. Ens van parlar, per exemple, de la Festa Major dels Coniells a Guimerà! Hem pogut gravar un veritable tresor. Moltes gràcies a l’Ajuntament de Passanant i Belltall, al realitzador Michell Rivas, al bar de Passanant i a tota la gent del municipi que s’està involucrant en el projecte. Seguim!
La setmana passada vam acabar una primera fase de la recerca etnobotànica que estem fent a l’Espluga de Francolí. Fent entrevistes amb gent gran vivint al poble, hem pogut recuperar molts coneixements sobre les plantes, els boscos i els cultius, hem après diferents maneres artesanals i industrials de treballar amb les plantes, i ens han donat esqueixos i llavors. Moltes gràcies a totes les persones que ens heu dedicat tant de temps.
Els Corremarges estem enarboçats! Aquests dies vam estar collint cireretes de pastor, que també es diuen arboços, o llipotes. Estem preparant la nova melmelada de l’any, té gust de maduixa i d’albercoc!
Ahir vam tenir el plaer de poder parlar amb una parella d’antics pagesos, que van participar a la creació de la cooperativa de consum La Panificadora l’any 1957. Aquestes setmanes seguim amb la recerca a l’Espluga de Francolí!
Aquest dissabte 16, estarem a la Biblioteca del Vendrell, en el marc de les Jornades d’agroecologia organitzades pel grup de consum Les Garrofes. Durant el taller, aprendrem a conèixer les plantes i els fruits comestibles de tardor tot cuinant-los!
Ahir vam iniciar la nova fase de plantacions al jardí etnobotànic del Museu de la Vida Rural de l’Espluga, al costat de la zona afectada per les recents inundacions. Moltes persones a l’Espluga han perdut l’hort que tenien a la vora del riu. El 23 i 24 de novembre, hi haurà tot un seguit d’activitats organitzades en solidaritat amb els afectats. Més informació aquí: https://riuadasolidaria.cat/
Diumenge 6 de octubre, farem un taller de cuina amb tastet dins la jornada tècnica sobre Vegetació arvense i varietats tradicionals dels secans, al costat de Cultures Trobades i del Xavier Oriol Solé i Senan. Inscripcions aquí! mireia.pinol@gencat.cat
Aquestes setmanes, a més a més de les melmelades i conserves, estem realitzant entrevistes a l’Espluga de Francolí, descobrint el dia dia de la vida pagesa els anys 50, recuperant llavors de varietats locals i treballant el tema de la transmissió de coneixements sobre plantes. Quina il·lusió!
Baies de saüc, mores, figues, aranyons, prunyons, estem en plena temporada de fruits silvestres, i estem fent bullir les olles!